Direkte Democratie Nederland
Samen naar Democratie

Direkte Democratie Nederland start campagne voor verkiezing van nieuwe Zoetermeerse burgemeester

Via een open brief aan de gemeenteraad van Zoetermeer heeft Direkte Democratie Nederland vandaag opgeroepen tot het houden van een directe verkiezing van de opvolger van de Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot. De gemeenteraad kan zo’n ad-hoc verkiezing zelf uitschrijven binnen de bestaande wetttelijke procedures. “De burgemeester is de hoogste politieke functie van de stad en het is te gek voor woorden dat burgers geen enkele zeggenschap hebben over wie dat moet worden”, aldus woordvoerder Dennis Geurten.
 
Argumenten voor een gekozen burgemeester

Uit buitenlandse ervaringen weten we dat een verkozen burgemeester goed geworteld is in de lokale gemeenschap. Het draagvlak voor de besluiten van die burgemeester is groter. En bovendien versterkt het de rechtstreekse betrokkenheid van de burgers bij het lokale bestuur”, zegt Geurten.

Wettelijk regels

Op landelijk niveau is men bezig de gekozen burgemeester in te voeren. De grondwetswijziging die dat mogelijk maakt,  is vorig jaar goedgekeurd. “Maar voor Zoetermeer komt die stelselwijziging net te laat”, zegt Geurten.

De benoeming van de nieuwe burgemeester gebeurt formeel uiteindelijk door de koning. Maar de gemeenteraad speelt tegenwoordig een belangrijke rol bij het aanwijzen van de nieuwe burgemeester. De Zoetermeerse gemeenteraad stelt volgende week maandag een profielschets vast van de ideale nieuwe burgemeester. “Wij roepen de gemeenteraad op om daarin op te nemen dat kandidaten gevraagd worden zichzelf als burgemeesterskandidaat bekend te maken. Dat is belangrijk, omdat er wettelijk gezien geheimhouding rust op de benoemingsprocedure, maar niet als mensen van zichzelf bekend maken dat ze hebben gesolliciteerd. Ten tweede doet de gemeenteraad een aanbeveling omtrent de kandidaten aan de minister en deze wordt in de praktijk vrijwel altijd overgenomen. De gemeenteraad kan haar aanbeveling laten afhangen van de verkiezing die zij daarvoor organiseert”, aldus Geurten.

Juristen hebben naar ons plan gekeken. Het kan binnen de huidige wettelijke mogelijkheden. Als er maar politieke wil is”, zegt Geurten. Want Zowel de 1e en 2e kamer hebben met 2/3 meerderheid voor afschaffing van art. 131 Grondwet gestemd.


Open brief voor een gekozen burgemeester
Brief aan de gemeenteraad van Zoetermeer
Gekozen Burgemeester (DDN).pdf (154.77KB)
Open brief voor een gekozen burgemeester
Brief aan de gemeenteraad van Zoetermeer
Gekozen Burgemeester (DDN).pdf (154.77KB)

Poll gekozen burgemeester van Zoetermeer

Bent u voor een gekozen burgemeester?

  Ja   Nee


Helaas hebben 2 gemeenteraadsleden gereageerd op onze oproep, ze deden er wat lacherig over (Rutte manier). Het blijkt dat deze gemeenteraad niets heeft met de democratie, alleen als er verkiezingen zijn. Maar meer ook niet. Men houd u liever dom, o nee dat niet, in het ongewisse. Ja dat klinkt niet zo erg, maar is het wel.

Daarom heeft deze partij een kandidaat burgemeester naar voor geschoven en zich gemeld bij zijne majesteit de koning voor de gemeente Zoetermeer. Het wordt tijd dat de politiek meer transparant wordt.

Mijn weg naar het hoogste ambt van de gemeente

 

Terug naar het hoofdmenu


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn