Direkte Democratie Nederland
Samen naar Democratie

Lange Land Ziekenhuis

(Zoetermeer)

Het LangeLand Ziekenhuis is al jaren financieel zwak. Het maakte in 2018 verlies, heeft een negatief eigen vermogen en moest enkele jaren geleden worden gered met een lening van 20 miljoen euro van fusiepartners Haga en Reinier de Graaf. In de laatste financiële jaaranalyse van BDO Accountants & Adviseurs stond LangeLand op de laatste plaats op het gebied van stabiliteit. LangeLand kreeg het rapportcijfer twee. Op CZ na is Menzis de grootste zorgverzekeraar in het verzorgingsgebied van LangeLand. CZ wil niet zeggen of ze LangeLand wil behouden na de ontbinding van de fusie. (Bron: Skipr 13-01-2020)

Kamer wil zekerheid van minister dat LangeLand ziekenhuis niet Slotervaart achterna gaat.De Tweede Kamer wil zekerheid van minister Bruno Bruins van Medische Zorg dat het ziekenhuis geen tweede ‘Slotervaart’ wordt. Kamerleden maken zich zorgen over de financiële situatie van het LangeLand Ziekenhuis, de afgeblazen fusie van de Reinier Haga Groep en de invloed van verzekeraars.

LangeLand Ziekenhuis bungelt helemaal onderaan in financiële stresstest

Het LangeLand Ziekenhuis scoort opnieuw een dikke onvoldoende in de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen. Dit jaar is het Zoetermeerse ziekenhuis zelfs onderaan de lijst beland. (Bron: 08-10-19 Algemeen Dagblad)

Het LangeLang Ziekenhuis heeft zo’n zwakke financiële status dat zorgverzekeraars zich afvragen of zij moeten helpen om het ziekenhuis in Zoetermeer overeind te houden. Zorgverzekeraar DSW ziet het als haar taak om de zorg bereikbaar te houden en heeft daarom al gezegd dat zij het ziekenhuis graag open willen houden. Menzis bekijkt wat het kan doen om de inwoners van Zoetermeer van goede zorg te voorzien dicht bij huis.

(Bron: https://www.nationalezorggids.nl/zorgverzekering/nieuws/52121-verzekeraars-overwegen-Langeland-ziekenhuis-overeind-te-houden.html)

De voorzitter van Reinier-Hagagroep, Martin van Rijn, is niet geschrokken van de cijfers. 'Nee, als de cijfers onbekend zouden zijn, zou het wel heel raar zijn. Financiële lijstjes zijn goed en belangrijk, maar het gaat uiteindelijk om goede zorg en die is niet in het geding.' Voor Van Rijn is de oplossing simpel: zorgverzekeraars moeten meer betalen voor de geleverde zorg. 'Bij het LangeLand betalen zorgverzekeraars zo'n beetje de laagste prijs in Nederland. Dat moet een keertje ophouden.' Binnenkort gaat Van Rijn in gesprek met zorgverzekeraars over de situatie.

Volgens Van Rijn zijn alle drie de ziekenhuizen apart van elkaar levensvatbaar. 'Met wat hulp kan het LangeLand ook tegen een stootje.' Die hulp moet dan komen van zorgverzekeraars die een betere prijs gaan betalen. 'Ik heb voldoende vertrouwen in het gesprek met de zorgverzekeraars'. (Bron: Omroepwest 8 oktober 2019)

Dit zijn berichten over het Lange Land Ziekenhuis, over de financiële situatie. Over de fusie tussen Reinier de Graaff, Haga en Lange Land Ziekenhuis. De fusie die mislukte omdat besloten werd om de juridische fusie te stoppen, wordt ook de bestuurlijke fusie teruggedraaid. Dit onder invloed van drs. M. van Rijn. De oud staatssecretaris van volksgezondheid, die dramatische stappen heeft ondernomen in de zorg, zodat ouderen uit elkaar worden gerukt omdat 1 van de 2 ouderen thuis niet meer verzorgt kan worden. Zijn eigen ouders waren daar zelfs de dupe van. Ik kan mij herinneren dat zijn vader op de televisie zijn eigen zoon afviel omtrent zijn beleid. Nu heeft hij het hoge woord om na 7 jaar de stekker eruit te trekken. Maar als de fusie al 7 jaar liep, hoe kan het dan dat LLZ de laagste prijzen krijgt van de zorgverzekeraars, gelukkig komt DWS verzekeraar als voorlopig enige verzekeraar om LLZ te helpen. Menzis wacht rustig af. Maar!!, wat doet de gemeente Zoetermeer, welke steun kunnen zij afgeven om het Lange Land Ziekenhuis open te houden. Dat dit ziekenhuis open blijft is een must voor de regio. Helaas blijft het stil in het Stadhuis-Forum.

Antwoord van de minister in de 2e kamer (20-01-2020).

Menzis heeft voor 2020 een contract met het LangeLand Ziekenhuis en beide partijen hebben de intentie tot een meerjarige afspraak uitgesproken. Ik heb naar aanleiding van dit bericht contact opgenomen met Menzis. Menzis heeft mij laten weten dat de indruk die in de media is gewekt (dat het ziekenhuis niet op steun van Menzis hoeft te rekenen) niet overeenkomt met de visie van Menzis. Menzis heeft publiekelijk afstand genomen van het bericht en laat weten in gesprek te zijn met de betrokken partijen over de situatie waarin de juridische fusie tussen het Reinier de Graaf ziekenhuis, het HagaZiekenhuis en LangeLand Ziekenhuis niet doorgaat.1 Als het in het geval van het LangeLand Ziekenhuis noodzakelijk is dan onderneemt Menzis actie met het belang van de Zoetermeerders voorop zo laat Menzis weten. Het LangeLand Ziekenhuis kan dus op Menzis rekenen.

Wat de Direkte Democratie Nederland verbaasd is waarom is er geen halte bij het ziekenhuis van de RandstadRail, de dicht bijzijnde halte is bij de Wijk Leyens op een afstand van 1.1 km. Voor mensen slecht ter voet, ouderen en gehandicapten is dat een behoorlijke afstand. Ja er is een bushalte voor bus 70, maar niet altijd geschikt voor gehandicapten of slecht ter been (zie onder de afbeelding). Wij pleiten ervoor dat deze halte er op een korte termijn wordt gerealiseerd. Dat is duidelijk een taak voor onze wethouders. Daar gaan wij ons voor inzetten.Direkte Democratie Nederland:

Direkte Democratie Nederland verbaasd is dat klanten met een invalide kaart parkeergeld moeten betalen, terwijl in heel Zoetermeer het voor de invalide gratis is, DDN is van mening dat er een gratis uit rijkaart moet komen, daar gaan wij ons voor inzetten.

Copyright © Direkte Democratie Nederland


HoofdmenuActiepunten


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn